🕑 6 min read
13 september 2022
Yes, je leest het goed! Oktober komt eraan en dat betekent: Hacktoberfest! Hét event waar ontwikkelaars worden aangemoedigd contributies te maken aan de open source community van software ontwikkeling. Hoe dit precies zit? Sander legt het je uit in deze blog.
Oktober komt eraan! En net zoals vorig jaar kijkt Arcady uit om daar weer me te doen aan Hacktoberfest. Een evenement waarbij ontwikkelaars worden aangemoedigd om contributies te maken aan de open source community van software ontwikkeling! Enne... als je genoeg contributies maakt, krijg je een cool t-shirt cadeau! 👕 Meld je nu aan!
Arcady is gek op software ontwikkeling, dus wij doen graag mee aan dit evenement! Vorig jaar was het een succes, vooral de avond waar iedereen langs mocht komen op ons kantoor om gezellig mee te doen. Open source == open doors!
Maar wat is open-source? En Hacktoberfest? En hoe kun er het meeste van maken? In deze blog post delen wij graag een paar tips over hoe jij als ontwikkelaar effectief een aantal contributies kan maken! Maar eerst...
Jouw project "open-sourcen" betekent (in de basis) dat de code van jouw project publiekelijk inzichtelijk is. Iedereen kan jouw code bekijken en in de meeste gevallen ook zelf "bouwen". Op die manier weet je precies wat er op jouw toestel draait. Ook kunnen anderen meehelpen! Stel dat een gebruiker van jouw code een bug ziet, dan kan de gebruiker een fix indienen!
Zelf help ik wel eens mee in de open-source wereld. En het is super tof om te zien dat mijn code mensen over de hele wereld heeft kunnen helpen!
Open source is heel belangrijk voor de wereld van software ontwikkeling. Er zijn veel ontwikkelaars tijdens hun werk en/of vrije tijd bezig om mee te helpen. Ik durf te wedden dat je dagelijks gebruik maakt van meerdere open source projecten. De ontwikkelaars van die projecten zouden het dus erg op prijs stellen als je ze kan helpen! Al is dat het fixen van een kleine bug, meedenken aan de ontwikkeling van een nieuwe feature, of het schrijven van een stukje documentatie.
Meedoen aan de wereld van open source? Tof! Hier zijn een aantal tips om direct van start te kunnen gaan.
Maar eerst... Wees voorbereid! Hacktoberfest werkt samen met GitHub, een van de vele platformen om jouw code op te zetten en publiekelijk beschikbaar te kunnen maken. Het bied ook de mogelijkheid om issues aan te maken, een wiki te schrijven voor documentatie, planningen maken, etc.
Als je een beginner bent, of als je een project wil vinden om een contributie voor te kunnen maken, lees dan goed de handleiding door! Lees ook even de informatie over deelname door.
Gedaan? Tof! Dan beginnen we met onze eerste tip!
Meehelpen in de open source wereld is leuk.. maar ook lastig! Wat zijn bijvoorbeeld leuke project om aan mee te werken? Wij hebben wel een paar ideeën op basis van vorig jaar!
Na Hacktoberfest 2021 publiceerden wij een update met informatie over wat wij allemaal hebben gedaan:
Denk ook eens aan programma's waar je veel gebruik van maakt. Veel van die projecten zijn open-source! Mogelijk is er een feature die je altijd al eens hebt willen bouwen, of is er een bug die je zou willen oplossen. Hacktoberfest is hier ook perfect voor!
Naast deze libraries is het ook een goed idee om te zoeken naar issues met een `good-first-issue` label. Dit zijn issues waar beginners makkelijk mee kunnen beginnen! Projecten zoals firstcontributions helpen beginners met het zoeken naar dit soort projecten. Ook kun je een nemen bij het awesome-for-beginners project, de up-for-grabs website of firsttimersonly.com. Genoeg te kiezen, dus!
En kun je niks vinden? Arcady organiseert dit jaar weer een avond waarin iedereen welkom is! Kom langs en wij helpen je verder!
Veel projecten bevatten een bestand met de naam `CONTRIBUTION.MD`. Hierin staat verwerkt hoe jij het beste kan meehelpen aan het project. Lees dit goed door! Soms staat dit ook vermeld in `README.MD`.
Kijk ook even goed naar bestaande issues en PR's. Hoe zijn ze opgedeeld? Hoe word gecommuniceerd, is er een bepaalde styling? Hoe meer jij de "workflow" volgt van het project, hoe sneller jouw toevoeging in gebruik genomen zal worden.
Ga je bezig met een bepaald issue? Check dan dat niemand anders er al mee bezig is, of kijk of je die persoon verder kan helpen. Als je zelf begint met een nieuw issue, laat het dan even weten met een comment. Dan weet iedereen wat de status is.
Zit je vast? Of weet je niet helemaal waar je moet beginnen? Veel projecten bevatten wel een link naar een chatgroep waar je met andere ontwikkelaars kan overleggen.
Een diepe uitleg over software licenties valt voor nu even buiten de boot, mogelijk kan deze site daarbij helpen. Websites zoals Github hebben vaak ook een link naar een handige uitleg over de licentie zelf, dus maak je geen zorgen!
Let goed op als je iets doet omtrent het toevoegen van een externe library die mogelijk een andere licentie gebruikt dan jouw project.
Een project dat bijvoorbeeld de MIT licentie gebruikt is heel erg vrij in wat je er mee doet, je mag het gebruiken in closed-source projecten en commercieel inzetten. Een licentie zoals GNU GPLv3 heeft wat meer restricties. Je mag software met die licentie commercieel inzetten, maar je bent o.a. verplicht om jouw software ook te open-sourcen zodat anderen weer kunnen leren van jouw wijzigingen. Dus als jij aan een project meewerkt en iets toevoegt waardoor de licentie niet meer klopt, mag dit helaas niet.
Voor niks gaat de zon op... Maar toch verwachten veel mensen dat hun issues direct gefixt moeten worden in een open source project. Mensen werken vaak aan open source in hun vrije tijd. Sommige dingen kunnen dus wat langer duren. Wees dus geduldig en bied anders jouw hulp aan! We're all in this together!
Werken aan open source geeft heel veel voldoening. Zelfs al aan het aanmaken van een issue of meedenken kan al voldoende zijn om het project weer een stapje verder op weg te helpen! Vergeet dus niet veel plezier te hebben!
Wil je nog meer weten? Of heb je vragen over open-source en Hacktoberfest? Neem dan contact met mij op!
Aanmelden voor Hacktoberfest doe je hier! Tot dan!
Sander ten Brinke +
s.tenbrinke@arcady.nl