🕑 8 min read
11 april
User-Centred Design (UCD) is cruciaal binnen het development team. In dit artikel leg ik je uit wat je wel en vooral niet moet doen om een betere ontwikkelaar te worden.
Zoals de naam al aangeeft, is User Centred Design (UCD) gericht op het ontwerp waarbij de gebruiker centraal staat. Het is de sleutel tot het creëren van een gebruiksvriendelijk product, dat de gebruiker op een aangename manier aanspreekt.
Enkele voorbeelden waarbij UCD wordt toegepast:
Mobiele apps: met heldere communicatie, herkenbare en intuïtieve interfaces en handelingen.
Webshops: een efficiënte en naadloze winkelervaring om de gebruiker gemakkelijk producten te laten ontdekken en kopen.
Healthcare: complexe technische oplossingen die het voor patiënten en behandelaars eenvoudig en overzichtelijk maken om te communiceren met geavanceerde medische apparatuur.
Automotive: een auto heeft een goed ontwerp wanneer de bestuurder een aangename rijervaring heeft en intuïtief om kan gaan met de bedieningsorganen.
Bankieren: een optimale en veilige omgeving waarin de gebruiker gemakkelijk transacties en andere bankzaken kan uitvoeren.
We willen absoluut voorkomen dat een gebruiker:
Om te laten zien hoe breed UCD kan zijn en hoe belangrijk het is om het juist te doen, geef ik hier een voorbeeld van een product waar de gebruiker gefrustreerd van raakt van de OV-poortjes op het station.
De OV-poortjes blijven altijd een mooi voorbeeld van een slechte user-experience. Een product dat nu al enige tijd onderdeel is van onze maatschappij. Met meer dan één miljoen reizigers per dag zou je denken dat dit één van de meest geteste producten van Nederland is. Wanneer je op Amsterdam Centraal of Schiphol om je heen kijkt zie je vaak dat toeristen problemen hebben met ons OV-systeem. Maar ook de gewone burger heeft het te verduren met dit knap staaltje techniek.
Ben je linkshandig?
Het OV-systeem is voornamelijk gericht op rechtshandigen, maar een dag reizen als linkshandige kan een interessante uitdaging zijn. Probeer eens een dag je rechterhand niet te gebruiken en ontdek hoe het is om door het OV-systeem te navigeren. Je zult waarschijnlijk tegen enkele hindernissen aanlopen, zoals het moeten openen van poortjes met je linkerhand en het verkeerd openen van poortjes.
Heb je wat extra bagage bij je?
Met één koffer is het meestal nog te doen, maar het wordt een uitdaging wanneer je twee koffers of een fiets én een koffer bij je hebt. Check-in, manoeuvreer je fiets door de poortjes en loop terug om je koffer te pakken. Maar wacht... de poortjes zijn dicht. Nu moet je opnieuw inchecken, met als resultaat de foutmelding: "Je bent al ingecheckt".
Reis je met verschillende vervoerders van A naar B?
Stel je voor dat je comfortabel met de trein van Emmen naar Zwolle reist, maar bij het uitchecken ontdekt dat je instaptarief van €25,- moet betalen... Dit komt doordat je bij het verkeerde poortje je pasje hebt gebruikt.
Je vrienden staan aan de andere kant van het station te wachten?
Snel door een station lopen lijkt een eenvoudige opgave, maar wat nu als je je OV-pasje niet bij je hebt? Dat is vervelend, want nu moet je een kaartje kopen of om het station heen.
Voor kijkplezier verwijs ik je graag door naar een item van de Telegraaf.
Op het web gaat het uiteraard ook niet altijd goed. Laten we als voorbeeld de volgende website nemen: http://www.007museum.com/. Wat gaat hier fout?
Te veel van het goede
De header op de website staat vol informatie, waardoor het voor de gebruiker moeilijk is om snel te bepalen welke informatie relevant is. Verschillende elementen in de header zien eruit alsof je ermee kunt interacteren, maar helaas is dit niet het geval. Ook zijn functies verwarrend. Wanneer je op een vlaggetje drukt om de taal te veranderen, word je naar een nieuw vertaalde pagina geleid, waar plotseling muziek begint af te spelen.
Bovendien staat de pagina vol met foto's en is er geen duidelijke stroom aan informatie. Evenementen zijn verspreid over de hele website en de webpagina is zo groot dat je moet scrollen om de bodem van de pagina te vinden. Bezoek je de pagina op een mobiele telefoon? Dan wordt het nog moeilijker.
In het algemeen heeft de gebruiker geen duidelijk beeld van wat er op de website gebeurt en wat het doel is. Terwijl het doel van een 007 museum-website vrij duidelijk is: bezoekers verleiden om het museum te bezoeken.
Samengevat wat er fout gaat op deze website:
Het is belangrijk om te onthouden dat deze website niet hoeft te worden gevolgd als voorbeeld. Bezoek de website en ervaar het zelf. Laten we eens kijken hoe het wel moet!
De kracht van User Centered Design (UCD) wordt benadrukt door focus te leggen op het centraal stellen van de eindgebruiker in onze rol als ontwikkelaars. Hierdoor kunnen we een product creëren dat aansluit bij de specifieke behoeften en verwachtingen van de gebruiker.
Betrokkenheid van gebruikers bij het ontwerpproces van het begin.
Door gebruikers vanaf het begin te betrekken bij het ontwerpproces is het makkelijk om te peilen wat de behoeftes zijn van de gebruiker en aan de hand hiervan keuzes te maken.
Een heldere afweging van de verschillende belangen van de gebruikers.
Gebruikers zijn niet de enige stakeholders in een project. Ook de doelstellingen van de opdrachtgever zijn van belang. Daarom is het belangrijk om een duidelijke en logische brug te slaan tussen de benodigdheden van beide stakeholders.
Continu feedback verzamelen van de gebruiker tijdens het ontwerpproces
Om goede keuzes te maken die aansluiten bij de behoeftes van de gebruiker moet je regelmatig feedback verzamelen bij de gebruiker. Hierdoor hou je het proces strak en voorkom je dat je verkeerde keuzes maakt die niet aansluiten bij de behoeftes van de gebruiker.
Aanhouden van een iteratief ontwerpproces.
Door de lijntjes met de gebruikers kort te houden en regelmatig feedback te verzamelen. Is het team in staat om een iteratief ontwerpproces aan te houden. Naarmate de ontwikkelaar de gebruiker steeds beter begrijpt, kan de gebruikerservaring van het product steeds beter worden doorontwikkeld.
Lees nu deel 2: De 5 stappen in het Design Thinking Process.
Front-end Developers nodig? Neem contact op met Business Developer Anne via a.bredewout@arcady.nl of bel +31 6 14 71 21 19.